Wednesday, 13 February 2013

RUGiKAH SAMBUNG BELAJAR LEWAT UMUR?

Tua2 mau bLjr Lg.hehehe

SeLongkar Luahan si penunTuT2 yg berusia LewaT seTahun, dua, Tiga, empaT, Lima, mahupun Lebih umur Lg. sebagai conToh : pLjr Lepasan SPM (18THN) aLhamduLiLLah Terus dpT Tawaran smbung bLjr ke iPTA2 yg hebaT beLaka DAN yg paLing d idam2kan skrg dpT Tawaran dari Suruhanjaya PerkhidmaTan Awam (SPA). X gTu kwn2? Tp ada je appLy2 iPTA iTu iPTA ini n x dpT2. Ada pun yg dpT Tp kerana Tpaksa, jd sambung La bLjr jgk. Umumnya, ramai Lpsn SPM akan smbung bLjr ke iPTA seperTi UiTM, UPSi, UNiSZA dan byk Lg. Tp Tahukah kiTa sejauh mana kreLaan haTi mreka ingin ke sana?huhu..

KiTa Teruskan dgn Topik kiTa iaiTu ‘rugikah sambung bLjr d usia LewaT?’. sebeLum Tu, Topik ni hnya berkaiTan dgn peLajar SPA. Hmmm, majoriTinya berkaTa “Huh! Rugi giLa masa aku.umur dah 20,21,22, n yg dah ada dipLoma pun TuruT berkaTa bgTu”. Ya, aku akui memangLah rugi masa TeruTama kpd mereka yg dah punyai DipLoma.huuu… Tp, rugi Lg jika kamu mrempaT sana cni sedang kamu mminTa kerja dgn dipLoma kamu iTu yg x dpT2. maafLah! Bkn nk pLekehkan dipLoma Tp GENERALnya pd masa kini memg REALiTi kerja yg kamu mohon sjurus dgn bidang dipLoma iTu memg xkan d Terima. Yg dpT Tu ALhamduLiLLah La, rezki dia.huhu..

McungkiL MiNDA penunTuT2 LewaT umur ~~
Fikirkah kiTa bTapa byknya manfaaT yg kiTa dpT dari sepjg bLjr sbLm ini? kiTa ambiL cTh dari segi pngaLaman khidupan. Huuuuu,,, pgauLan, pmikiran, TgkahLaku, prasaan, pngeTahuan am, agama, budi bhs dan sbgainya… dpT beza x dgn umur mreka yg baru shj Lpsan SPM n Terus smbung bLjr Tu? Jauh x maTang… bTuL x? kiTa bygkan diri kiTa at first sambung bLjr. aLamak bunTunya diri ini  nk cari kwn n seLesakan diri d TmpT bru. Tp, pd kiTa yg dah berusia ni, hnya pandang pkara Tu dah biasa sbb kiTa dah pernah LaLui smasa bLjr dahuLu. Maknanya xTerLaLu d fikir2kan sgT dgn siapa ak nk bkwn, mcmna ak nk kenaL benda Tu, nk Thu benda ni. Diri dh mcapai Tahap awaL maTang.huhu..
Mmm, kiTa pegi ke bhgian penampiLan diri pLk. kiTa Tgk pmakaian mreka yg bru shj Lpsan SPM Tu, adeshhh! Mcm2 ragam pakaian kn? conTeng sana conTeng cni. raTa2 remaja adaLah SAMA skrg. ikuT Trend org kaTa. Uwekssss!!! Hehehe.. x maTang2.huhu.. haaa, rambuT saTu haL Lg. apa org kaTa, ‘k-pop’, ‘punk’, beckham pnya sTyLe n apa2 Lah. Mcm2 skrg ni. Yg ksiannya xde yg Lain ikuT benda2 ni, meLayu IsLam jgk yg ikuT.hmmm,,,, sedih….
X mahu ke kiTa Look neutraL? Bersederhana sudah La. Kan2 x pasaL2 foLLow Trend Tp dah Lari dari syari’aT agama kiTa. Mohon jauh La… pernah dgr 1 hadis mnyaTakan “jgn kamu ikuTi kaum2 iTu krn d khuaTiri kamu Termasuk dLm goLongan kaum iTu”. Mmm, kiTa niLai Lah ye wahai penunTuT2 yg LewaT umurnya.hehe.. byk Lg nk kiTa bezakan Tp udah Le. Ak pun risau jgk. nTah2 penuLisan ak ni dah TerkuTuk org pLk. Nak suh member2 berusia ni ceLik sbnrnya Tp dpT dosa pLk. nauzubiLLah…

KesimpuLannya, umurLah yg mbenTuk khdpan kiTa. Makin berumur, makin bTambahLah pengeTahuan dan pngaLamannya. BesyukurLah dgn apa yg kiTa dpT. DAN jgnLah kiTa fikir rugi Terhadap apa yg Lps. seTiap yg Terjadi, PASTi ada hikmahnya… YakinLah !!!


ckp memang senangkan? Semua org bLh ckp kan? Ckp sje Tp x Lakukan. MuLuT mudah bkaTa2 Tp badan sukar uTk akui kaTa2 dari muLuT iTu. jusTeru, sama2Lah kiTa ikuT kaTa haTi. ~~~haTi yg ikLas… bsyukurLah…

* CooL, Sabar, Senyum Sokmo * (^_^) , T@UFiQMohamad

17 comments:

  1. salam.. maaf jika saya mencelah. saya pun bakal sambung belajar di sebuah ipts swasta tak lama lagi. tapi umur saya dah 21. sebelum ni belajar tempat lain, tapi berhenti, kemudian kerja sekejap lepas tu belajar balik tpi ambk bidang kemahirn 4 buln, lepas tu keja, sekarang ni la. huhuhu.. pelik kn.. sye hrap di tempat blajr yg bru, org lain x kn perlekehkn saya hnye krne umur sya 21 tpi bru ambk diploma..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya Allah tiada yg perlekehkan. jgn risau. kita punyai lebih pngalaman drpd mereka. insya Allah kita juga lbh pngetahuan drpd mereka. sy pun umur 21 juga ambil diploma. skrg masuk tahun ketiga/tahun akhir diploma. alhamdulillah semua lancar. yakinkan diri ! (^_^)

      Delete
    2. sya hrap agr tmpt blajr bru dapt mmberikn kekuatan spye sye lbih bersemngt lgi untuk blajr. thanks...

      Delete
    3. Hai there. Im also same like you. When i 21y i took my diploma in uitm. I cant deny sometiimes i feel very down compared to my friends but i think positive. In sha Allah da best will come to us in future. Amiiin. Btw now im 23y and next year oct i will finish my study. In sha Allah. Pray for me. And good luck too. Fighting! :: Mswhite91

      Delete
    4. hello..kalau terbaca komen ni harap jasa baik anda reply komen saya..thanks!

      Delete
    5. skrg umur saya 22. tahun depan saya dah rancang untuk ambil diploma saat umur 23. dulu lps spm, dah masuk kptm, tapi berhenti atas sbb2 tertentu. now, tengah uruskan hutang mara, target sampai hujung tahun ni dah habis bayar semua. inshaa Allah, semoga Allah kabulkan impian saya untuk sambung belajar tahun depan.

      Delete
  2. hai..saya tertarik komen yang ambil diploma umur 21 tu..boleh tak kamu bagi id facebook atau email..sbb saya ada persoalan yang bermain di minda..harap kamu baca komen saya ni..terima kasih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. hai. sory lmbt ye. lama x on9.
      taufiqaffendi@facebook.com / www.facebook.com/taufiqaffendi

      Delete
  3. Salam. Hai 🙋 nak mintak pendapat. Saya umur 21 n masih belum sambung belajar lagi. For your information, saya lepasan stpm 2014. Result saya cuma cukup cukup makan je dalam 2.25 then tak dapat mana mana lagi. Kalau saya nak sambung diploma dalam usia saya sekarang ni, rasa tak terlambat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Hai. Pertama sekali, Alhamdulillah. ALhamdulillah sbb kamu masih berkeinginan utk sambung bljr. Ya! Dgn yakin sy menjawab, kamu tidak terlambat, dan kita semua tidak terlambat. Belajarlah! setiap hambaNya sememangnya tiap2 hr bljr tanpa mengira umur.
      (Umum.........)

      Kamu lpsn STPM. Kalau ikut flow nya, ijazahlah hendaknya pula. Tp kamu nyatakan kptsn STPM sebegitu, then nak ambk diploma.

      Hmmm, pendapat sy, sejujurnya, cuba ambil stpm utk kali kedua (mengulang). Sy beri pndpat ni atas pngalaman yg sy lalui bersama kwn sekeliling sy selama ini. Kwn2 sy yg pernah mengulang STPM semuanya berjaya belaka. cikgu2. Alhamdulillah atas kerajinan dan ksungguhan mereka.

      Sekian dgn pendapat sy. tkasih krn btanya dan minta maaf krn lmbt mbalas krn jarang sgt2 online skrg ni. sibuk.hehe.. Apa2pun, rajinkan diri. berusaha berpaksikan Allah. niat krn Allah. segalanya diberi kemudahan. INsha Allah. slmt maju jaya ! :-)

      Delete
  4. Sy dah msuk universiti sblm ni lps hbis spm(2014) tp sedihnya 6 bulan lps tu sy kne buang sbb risult rendah, kmudian slma stu thun lps dr tu sy ambik stam( sijil tinggi agama) di sebuah skolah sbg clon persendirian tp malangnya sy gagal plk dlm peperiksaan tu :'( Jd skrg sy dh umur 20 thun. Sy brtekad lgi nak smbung blja so sy cuba apply upu. Klu bleh nak msuk asasi tp upu skrg ni x bg pluang lgi dh pada mreka yg dh brumur mcm sy. Sedih betul. Admin tahu x mcm mna nak apply asasi pd mreka yg dh berumur ni. Second intake Asasi di ipta ada x bg pluang kpd sy yg dh brumur ni? :'(

    ReplyDelete
  5. skrg umur saya 22. tahun depan saya dah rancang untuk ambil diploma saat umur 23. dulu lps spm, dah masuk kptm, tapi berhenti atas sbb2 tertentu. now, tengah uruskan hutang mara, target sampai hujung tahun ni dah habis bayar semua. inshaa Allah, semoga Allah kabulkan impian saya untuk sambung belajar tahun depan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. helo bro. mintak nombor fon borak2 psal study kt wasap,,,aq thun dpn baru abis,,,xpe blaja x kira umor,,,

      Delete
    2. helo bro. mintak nombor fon borak2 psal study kt wasap,,,aq thun dpn baru abis,,,xpe blaja x kira umor,,,

      Delete
    3. 0145095416.
      Sorry... Blog lama tak terusik.hehehe

      Delete
  6. Hello guys nak tanya kalau berhenti sendiri dari politeknik. Boleh mintak balik tak? politeknik yang sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak mohon macam mana eh? lepasan spm 2013

      Delete