Thursday, 20 December 2012

3 GOLONGAN MANUSIA, yang mana kiTa ?




Manusia dbahagikan kpd 3 goLongan iaiTu:

1.         Hidup demi dunia semaTa2
ALLah s.w.T. bfirman yg bmaksud “Dan TenTu mreka akan mngaTakan (pula): ‘Hidup hnyaLah khidupan kiTa d dunia ini shja, dan kiTa skaLi-skaLi Tidak akan dibangkiTkan.”’ (Surah aL-An’am 6: 29).
GoLongan ini iaLah goLongan yg KUFUR dgn nikmaT ALLah n mngingkari hari kbangkiTan.

2.         GoLongan yg pcaya kwujudan akhiraT namun…
Namun mreka Tidak berusaha ke arah mencapai kbahagiaan “di sana”. Mreka sLamber bersuka ria n bhibur d dunia Tanpa berusaha gigih uTk mcapai kbhagiaan d akhiraT.

3.         GoLongan yg mnganggap dunia ni Ladang akhiraT
Mreka mnanam d sini uTk menuai d akhiraT keLak. ALLah bfirman yg bmaksud: “Dan TiadaLah khidupan d dunia ini sLain drpd main2 dan senda gurau beLaka. Dan sungguh kampung akhiraT iTu Lebih baik bagi org yg bTakwa. Maka Tidakkah kamu mmahaminya?” (Surah aL-An’am 6: 32).

Di Manakah KiTa Wahai Pembaca skaLian? (^_^)

Tuesday, 4 December 2012

Hadis pahaLa mengajak meLakukan kebaikan




Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Sesiapa yang mengajak ke jaLan mengerjakan sesuaTu amaL yang baik, adaLah baginya pahaLa sebanyak pahaLa orang-orang yang menuruTnya, dengan Tidak mengurangi sedikiT pun pahaLa iTu dari pahaLa-pahaLa mereka; dan (sebaLiknya) sesiapa yang mengajak ke jaLan mengerjakan sesuaTu amaL yang menyesaTkan, adaLah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menuruTnya, dengan Tidak mengurangi sedikiT pun dosa iTu dan dosa-dosa mereka."(HR: Muslim, Abu Daud dan Tirmizi)

Dari Abdullah bin 'Amr ra., dari Nabi s.a.w., sabdanya: "SampaikanLah (apa yang kamu dapaT) dari ku waLau saTu ayaT sekaLipun; dan ceriTakanLah (apa yang sampai kepada kamu) darihaL Bani IsraeL dan (daLam pada iTu) Tidak ada saLahnya (kaLau kamu Tidak ceriTakan). Dan (ingaTLah!) sesiapa yang berdusTa Terhadapku dengan sengaja, maka hendakLah ia menyediakan TempaTnya daLam neraka.
(HR: Bukhari dan Tirmizi)


(T@UFiQTeruk...~CooL, Sabar, Senyum Sokmo~ (^_^)

andai LeLaki bisa menuTup muka

apa pandangan shbT2 jika LeLaki mnuTup muka (purdah)? huuu,,, peLiknya...
Tp ada La jgk saLah sorg LLaki smpai 1 Tahap dia nk pakai bendalah ni.huhu.. nk Thu knp??? oTak ak berkaTa sah2 La mamaT ni pmaLu orgnya...hehe..

Thn Lps ak Tjumpa hamba ALLah ni kT seremban. saje mkn2 kaT 1gerai Tu. dia pn Tumpang 1 meja ngn ak.huhu.. (saLing bkenaLan La ckiT.kua3..).. nama dia Tu xpe La, xperLu menTion.
Tp ak ubah r nma dia (AbduLLah r senang.hehe..). kami borak2 kosong, cam biasa r Tnya buaT apa skrg, sTiLL bLjr or dh kje kT mna n bLa bLa bLa La... dLm pbuaLan kami Tu, TeTiba sorg ppuan berPURDAH LaLu Tepi meja mkn kami. zupppppp!!! TeTiba pbuaLan ThenTi.hehe..

muLa La si AbduLLah Tu dgn ekspresi muka rendah dirinya... dia bkaTa "ak pn nk pakai benda Tu sbnrnya". ak pn sdikiT kLiru dgn pwaTakan dia pd masa Tu. Tp xpe, ak Lyn je. ak Tnya La knp nk pakai purdah Tu, sbb apa? dia pn berkaTa anTaranya MALU... dia seorg pmaLu n dia brasa yakin biLa pakai purdah Tu. ak pn bTnya La Lg. kau pernah pkai ke bnda ni? LaLu menjawab, bLm Lg... abis Tu camne kau kaTa kau jd yakin biLa pkai bnda ni? dia pn senyap... ok, nevermind... ak pn Tnya Lg. sLain dari maLu apa Lg sbb kau nk pkai purdah ni?

dia bkaTa,,, sbnrnya maLu je sbb uTama yg mbuaTkan dia mau pkai purdah ni. dia maLu biLa nk bergmbar, so dia kaTa beTTer dia pakai purdah sekaLigus muka xnampak so x maLu La. ak Tsenyum...huhu.. bkn apa, ak pn memg maLu biLa nk bgambar. kekadang rsa xnak ambk gmbr pun Tp Tpaksa ambk haTi kwn2.hehe.. hmmm, ak Tnya Lg, knp kau maLu nk bgmbr. dia bkaTa, nTah dia pn xThu knp maLu nk bgmbr. mgkin kerna xde faedah kuT aTau mgkin gmbr Tu d saLahguna wLupun gmbr Tu seorg LELAKi. Lgpun gmbr x penTing jgk kaTanya. ak pn Ooooo pjg2 La.hehe..

Then dia kaTa Lg, nk berpurdah ni sbb Lebih senang nk Lakukan kbaikan sbb no one knows who is me. ak pun Tingggg TLinTas pd pndngan ak ' bTuL jgk ek'.huhu.. ak pn inTerrupT ckiT "ni mgkin sbb xnak TimbuLkan prasaan riak aTau mnunjuk2 kan?"... dia pun mengangguk kpaLa n Tsenyum. (kagumLa ak pd dia pd Tika Tu).


nTi sambung criTa dia... ngnTuk... Tdo dLu.hehe..

(T@UFiQTeruk...~CooL, Sabar, Senyum Sokmo~ (^_^)

Sunday, 25 November 2012

paLing Tua paLing ngok


pkenaLan bmuLa sTeLah kwn bkaTa 'budak kacamaTa bju bru Tu sLaLu pegi mkn kT cfe'. bju bru bju iTaLy i guess... (dia pminaT iTaLy)... THE AZZURi... pd mLm hr kami pn ke cfe uTk mkn n bbuaL (berkenaL2an La)... rupa2nya bju bru Tu sma umo ngn ak.kua3.. yg Lain smua umur 18, kami 19.huhu..
Mm, seperTi biasa. TggaL d pranTauan, awaL2 bLagak ckp kL La kononnya. Tp ambk kau !!! smua gengs pnTai Tmur.hahahahaha.. TgeLak ak. dLm 10org hnya sorg je bdk uTara(jidin iTam).hahaha..

hr bLaLu dgn mduduki exam cLass TuToriaL rasanya. rsuLT dia TerTggi kuT. Tp ak x syak Lg dia anTara sTudenT cmrLang. Mm, exam Tu pnenTuan duk kLs2 mana. Then ak dpT kLs B. dgn penenTuan ILLahi, ak sekLs dgn dia. ak rapaT sesgT ngn dia. hr2 kami 'bahan' c jidin uTara Tu.hehe.. sory jidin.haha.. ak x henTi2 mngumpaT. Lma kLamaan ak bru prasan yg dia Tu bapak La baik orgnya. dia Terpaksa dgr umpaTan dari muLuT ak.kua3..


dia muLa berjinak dgn fb pd masa Tu jgk La (sem 1). ni pn bpunca dari ak. mngada pegi ajar. dia pndai upLoad m'upLoad pics daaa... sem Tu memg bykLa dia upLoad gmbr2. Then finaL exam dh dekaT dh. kami 'STDY' La kononnya.huhu (Tp dia memg sTdy bTuL2).. dLm exam Tu, diaLah ak aim... ak Tru dia.hehehe.. makLumLah kawaLan exam xkeTaT sgT kT sana.huhu..

LasT paper hr apa nTah, Then ak TerTdo pas sTdy Tu... ak ni Tdo ganas ckiT.haha.. ada sorg Lembaga iTam Tu Tdo Tepi ak. ak TerpeLuk dia. ok je kan. ak Tdo memg xsedar dh. Tapi !!! ada La pLk org Tangkap gmbr Tu... fuLamak !!! upLoad kT fb weyhhh !!! huh!!! LasT paper Tu... sTress yg amaT. Then dia prasan ak Trasa hT dgn dia, dia pun dLeTed La gmbr Tu. (ak TeTap maLu weyhhh)... mujurLah gmbr Tu muka ak mhadap ke bLkg Tp bju Tdo ak Tu ada Terpapar nma ak.huh!!! nsbaik org xTerbaca. abes mcm Tu je. im frgived dia La.huhu..

sem dua... ak muLa renggang dgn dia sbb apa, sbb dia dh muLa bahan ak jgk.huhu.. dLu kami saLing bahan mbahan jidin, Tp ni Turn ak ngn jidin pLk kna bahan kT dia. ACTUALLY, sgT membina ayaT2 bahan dia Tu. dia Tegur kburukan prangai kTe sbnrnya. Mm, sem 2 jgkLa ak pindah rumah. dgn harapan nk Lari drpd dia, Tp dia ikuT jgk ak pindah.huh... ak dh cuak... darah dh naik... dh muLa BENCi...


ak muLa mceriTakan kburukan dia. Tp memg bTuL2 kburukan La. xmain r reka2 ciTe. xnak gTau r apa yg ak pburukkan... dh2,,,


sem 3... ksengsaraan... sdikiT dmi sdikiT mnunjukkan kLemahan n kbodohan masing2 TeruTama jeLas pd diri ak.huhu.. ends~~~


concLusionnya, byk sgT ak bLjr dari dia TeruTama TTg ISLAM or kehidupan bpandukan SUNNAH NABi SAW. Tenks sahabaT... u makes me sTrong here !!!


Nuju,,, kamu bTuL2 dkaTakan sahabaT...


(T@UFiQTeruk...~CooL, Sabar, Senyum Sokmo~ (^_^)

Thursday, 22 November 2012

Bukan Sekadar Perasaan

keadaan x bsyukur memang bkn skadar prasaan.
inginkan ssuaTu yg sLaLu bagus n kena pd TasTe.

bkn skadar prasaan mnginginkan ssuaTu yg baik dLm masa isTiqamah (berTerusan).
TidakLah mudah uTk mLakukan kbaikan scara isTiqamah.

mLakukan kjahaTan bkn skadar prasaan.
kjahaTan dLakukan demi mmenTingkan diri.

bkn skadar prasaan membeLa diri.
menjaga nama baik diri ini.

haTi benar2 curiga bkn skadar prasaan.
mmuTarbeLiTkan keadaan yg mnipu haTi diri.

berTerusan bkn skadar prasaan
???????????????????????????
(T@UFiQTeruk...) ~CooL, Sabar, Senyum Sokmo~ (^_^)

Thursday, 25 October 2012

Pasrah SegaLanya pd PencipTa...


Pernah hT ini Tguris dgn fiTnah & Tomahan mhiris sehgga Trasa diri ini hina kerna Tiada siapa yg sudi membeLa. kuTabahkan haTiku harungi hidup biarpun Tiada siapa yg menemani. keseorgan ak d LauTan sepi diTinggaLkan mereka yg ak percayai. namun ku Tahu ada hikmahnya sTiap sgaLa yg mnimpa diri. Kuserahkan sgaLa pdMu Tuhan yg Berkuasa jua MencipTa kerna Engkau Maha MengeTahui sgaLa apa yg Tbuku d haTi. Ya Allah Tidakku Terdaya Lg menahan dugaan yg mcabar ini. Trasa bagai nokTah TeLah kuTemui mengakhiri sgaLa yg TeLah ak muLai. Ya ALLah Engkau LindungiLah ak, bekaLkanLah daku dgn Limpahan iman agar Tabahku mhadapi dugaan agar Tidakku bhenTi d perTengahan. kini d cni ak bdiri bsama harapan yg TuLus suci agar TerbiTLah kembaLi menTari pagi sTelah maLamku berkaLuT benci (T@UFiQTeruk...) ~CooL, Sabar, Senyum Sokmo~ (^_^)